Чим небезпечне самолікування в літньому віці

Статистика показує, що кожна третя людина похилого віку не бажає звертатися до лікарів, і в разі чого, лікує себе сам. При цьому, вони не тільки самостійно призначають собі лікарські препарати, але і встановлюють дозування, а також тривалість їх прийому. Більш того, майже половина тих, хто звертається до лікаря, самостійно коригує призначене лікування – змінює препарати, дозування або взагалі починає лікування народними засобами.

Безумовно, не можна сказати, що самолікування – це погано. Всесвітня організація охорони здоров’я також не виключає можливості самолікування, але при дотриманні певних вимог:

  • самостійне лікування ні в якому разі не повинно скасовувати візиту лікаря – все лікарські препарати, які ви призначили самі собі повинні бути засобами долікарської допомоги;
  • коригування лікування і заміну препаратів можна виконувати тільки тоді, коли у вас трохи погіршився стан здоров’я і немає можливості відразу звернутися до лікаря;
  • для самостійного лікування допустимо використовувати тільки ті лікарські препарати, які можна купити в аптеці без рецепта.

Причини, за якими люди похилого віку лікують самі себе

Лікарі постійно запитують літніх людей про причини, через які вони не стали звертатися за професійною медичною допомогою, а призначили собі лікування самі. Всі їхні відповіді можна звести до наступних причин:

  • доктор призначив дуже дорогі ліки, тому довелося шукати більш дешеві аналоги;
  • літня людина не вірить лікарям і вважає, що професіоналів серед них немає, тому він сам призначить собі лікування;
  • немає фізичної можливості відвідати поліклініку і зробити всі необхідні обстеження, а викликати фахівця коштує дорого;
  • психічні розлади (деменція, депресія, апатія) або просто небажання шукати лікаря;
  • поради сусідів-пенсіонерів, у яких виявилися такі ж симптоми і їм лікування допомогло;
  • статті в інтернеті, реклама в газетах і на телебаченні допомагає літнім людям зрозуміти, який препарат допоможе поліпшити їх стан.

Важливо звернути увагу, що більш ніж в 90% випадків, таке лікування призводить до негативних наслідків, внаслідок яких, нормалізувати стан літньої людини стає набагато важче і затратним.

Яку небезпеку таїть самодиагностика для літніх людей

Всі прекрасно розуміють, що успіх будь-якого лікування безпосередньо залежить від того, наскільки правильно поставлений діагноз. І якщо ще кілька років тому, після появи певних симптомів люди переважно зверталися до лікаря за постановкою діагнозу, то сьогодні практично всі намагаються самостійно поставити собі діагноз за допомогою мережі інтернет. Це пояснюється тим, що зараз досить ввести симптоми в пошуковий рядок, і тут же з’являється маса рекомендацій з приводу того, які конкретно потрібно приймати ліки і які процедури виконувати, щоб швидко поправитися.

Однак такий підхід до свого здоров’я є принципово невірним і може завдати непоправної шкоди здоров’ю пацієнта, особливо якщо це людина похилого віку. Пов’язано це з тим, що багато хвороб мають схожу симптоматику, а встановити справжню причину недуги зможе тільки справжній професіонал.

Важливо розуміти, що якщо в літньому віці почати приймати неправильні препарати, то для організму можуть настати незворотні наслідки. І навпаки, коли літня людина звертається до лікаря, у нього з’явиться можливість пройти повне обстеження, здати аналізи, зробити УЗД або МРТ. На підставі всіх цих даних, доктор ставить діагноз і призначає грамотне лікування. Тільки так дорогоцінний час не буде витрачено, а прийом препаратів принесе очікуваний результат.

Доктора акцентують увагу на тому, що самостійно застосування лікарських препаратів, а особливо антибіотиків, в літньому віці може бути дуже небезпечно, а саме:

  • втратою дорогоцінного часу – препарат може виявитися неефективним, внаслідок чого полегшення стану так і не настане;
  • виникненням алергічною реакцією на препарат;
    неправильним дозуванням – це може викликати побічні ефекти і ускладнення;
  • появою в організмі шкідливих бактерій – через занадто довгого або короткого часу прийому препарату або неправильного дозування в організмі з’являються бактерії стійкі до цілих груп лікарських препаратів, що суттєво знижує їх вплив на організм і уповільнює лікування;
  • побічними реакціями – отруєнням, стрибками тиску, нирками і проблемами з печінкою, блювотою і нудотою.

Чим небезпечне лікування народними засобами

Багато людей похилого віку вкрай негативно ставляться до лікарських препаратів і вважають за краще лікуватися народними засобами, найчастіше травами. При цьому мало хто замислюється про те, що деякі трави, а тим більше трав’яні склади, можуть викликати розлад травлення, пітливість, занепад сил, перепади тиску і навіть алергічний шок. Безумовно, людям похилого віку корисні трав’яні чаї та настоянки, але підбирати їх повинен тільки лікар.

Довіряючи своїх близьких приватного будинку престарілих «Надія», ви можете бути впевнені, що вони не зможуть завдати собі шкоди самолікуванням. Для них тут організовані умови проживання, максимально наближені до домашніх. Але головне, що тут їх чекає цілодобовий догляд.

Терапевт і вузькі фахівці регулярно відвідують постояльців, роблять призначення, стежать за тим як йде процес лікування і при необхідності корегують його. Це дає можливість літнім людям отримати якісне лікування, стабілізувати стан здоров’я і істотно поліпшити якість життя.

Можливо ця стаття буде корисна іншим людям

Поділитися на facebook
Поділитися на twitter
[anycomment]

Подзвоніть нам, напишіть у месенджер або заповніть форму

Зателефонуйте нам, напишіть в месенджер або заповніть форму

Позвоните нам, напишите в месенджер или заполните форму